Καλωσόρισμα της Προέδρου του Τμήματος

Καλώς ήρθατε στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

Αγαπητές και αγαπητοί νέοι φοιτητές/τριες και απόφοιτοι του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί παιδαγωγοί και συνάδελφοι. Εκ μέρους όλων μας  σας καλωσορίζω στον ιστότοπο του τμήματός μας. Στις σελίδες του μπορείτε να βρείτε πληροφορίες που αφορούν στο περιεχόμενο των σπουδών που προσφέρει το Τμήμα μας (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά), στο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό, στις ερευνητικές δραστηριότητες, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για τους φοιτητές/τριες.

Το ΤΑΦΠΠΗ ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 1985-86 και από τότε, σχεδόν 40 χρόνια μετά, αποτελεί μια ακαδημαϊκή και  διεπιστημονική κοινότητα, που υπηρετεί την Αγωγή και Φροντίδα στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία αλλά και την ευρύτερη περιοχή σπουδών της εκπαίδευσης.

Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το λειτούργημα του παιδαγωγού της πρώιμης παιδικής ηλικίας για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.  Ερευνητικά δεδομένα από όλον τον κόσμο επιβεβαιώνουν την σημαντικότητα έξι πυλώνων που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους:

  1. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά επηρεάζονται αρνητικά όταν σημαντικά επίπεδα στρες επιδρούν στο περιβάλλον της οικογένειάς τους και της παρεχόμενης φροντίδας τους. Η υποστήριξη της ανθεκτικότητας των παιδιών είναι σημαντική υποχρέωση όλων μας και χτίζεται μέσα από σημαντικές σχέσεις με άλλους, γονείς, κηδεμόνες και παιδαγωγούς.
  2. Η ανάπτυξη των παιδιών είναι μια εξαιρετικά διαδραστική διαδικασία και η ποιότητα αλληλεπιδράσεων παιδαγωγών και παιδιών και παιδιών μεταξύ τους επηρεάζει τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης που δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδια των γονέων.
  3. Ένα μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής του εγκεφάλου των παιδιών διαμορφώνεται κατά τα τρία πρώτα χρόνια μετά τη γέννησή του, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας για την ανάπτυξή του δεν κλείνει στα τρίτα γενέθλια του παιδιού.
  4. Το υψηλό επίπεδο σπουδών των εν δυνάμει παιδαγωγών, επηρεάζει την ανάπτυξη και τα μαθησιακά αποτελέσματα· όσο πιο υψηλό είναι, τόσο καλύτερα.
  5. Η υψηλή ποιότητα του περιβάλλοντος χώρου που προσφέρει πλούσια ερεθίσματα στα παιδιά, στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη και την μάθησή τους.
  6. Τελευταίος πυλώνας, αλλά εξίσου σημαντικός είναι η  υψηλής ποιότητας συνεργασία μεταξύ παιδαγωγών και οικογένειας για το κοινό όφελος των παιδιών.

Η αναγνώριση των παραπάνω πυλώνων δίνει στο τμήμα μας σημαντική προστιθέμενη αξία, αλλά και παράλληλα το γεμίζει με ευθύνες.  Ευθύνες, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας δίνοντας στους φοιτητές/τριες και στους αποφοίτους του τα εφόδια να συμβάλλουν αποτελεσματικά στο πολύ σημαντικό πεδίο της αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα μικρά παιδιά που φοιτούν σε προσχολικά κέντρα έχουν ανάγκη από καταρτισμένους επιστήμονες που θα καθοδηγήσουν αυτά και τις οικογένειές τους στα ευαίσθητα και κρίσιμα χρόνια από τη γέννησή τους έως τη σχολική ηλικία. Αυτός είναι ο βασικός μας σκοπός και το όραμα που έχουμε ως λειτουργοί στο πανεπιστήμιο και πιστεύουμε ότι και εσείς θα πάρετε όλα τα εφόδια ώστε να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας για μία υψηλής ποιότητας αγωγή στην κρίσιμη αυτή ηλικία.  Είμαστε λοιπόν σίγουροι πως μέσα από τις σπουδές σας κοντά μας, θα πάρετε όλα τα εφόδια για να στηρίξετε τους παραπάνω πυλώνες με επιπλέον έμφαση τη μείωση των ανισοτήτων που πηγάζουν από κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

Για να πετύχουμε τα παραπάνω, προχωρήσαμε σε ένα νέο Πρόγραμμα  Προπτυχιακών Σπουδών· στη δημιουργία ενός ερευνητικού εργαστηρίου «Ανάπτυξης και Μάθησης του Παιδιού· στην ίδρυση και λειτουργία ενός Διατμηματικού Μεταπτυχιακού στις «Ψηφιακές και Ήπιες Δεξιότητες στις επιστήμες της Αγωγής» που βρίσκεται ήδη στον 4ο κύκλο λειτουργίας του με πάνω από 200 απόφοιτους· στη θέσπιση διδακτορικού προγράμματος σπουδών· καθώς και στην προσέλκυση ερευνητικών ανταγωνιστικών προγραμμάτων.  Αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία ευρωπαϊκά προγράμματα φέρνοντας τεχνογνωσία βάσει επίκαιρων ερευνητικών και επιστημονικών δεδομένων στον τομέα μας.  Κινητήρια δύναμη για τις προσπάθειές μας, αποτέλεσε το ενδιαφέρον μας για εσάς, που πάντα τοποθετούμε στο επίκεντρο των αποφάσεων και των δράσεων μας.

Το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία είναι περήφανο για τη σχέση και την υποστήριξη που παρέχει στους φοιτητές του.  Για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια θα πορευτούμε μαζί. Η παρουσία σας και η συμμετοχή σας, οι παρατηρήσεις σας, οι ερωτήσεις σας θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ένα ακόμη καλύτερο τμήμα. 

Ελπίζουμε και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση και με τους αποφοίτους μας σε μια δια βίου επικοινωνία και συνεργασία με την ενεργή συμμετοχή τους στον σύλλογο αποφοίτων μας, και σε πιθανές δράσεις του τμήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας. 

Σας ευχόμαστε ολόψυχα να απολαύσετε το ταξίδι των σπουδών σας κοντά μας και να ανεβείτε πολλά σκαλιά στη ζωή σας χωρίς να δειλιάσετε ποτέ για τον κόπο που απαιτείται…

Μαρία Τσιτιρίδου (Ευαγγέλου)

Πρόεδρος του τμήματος

Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη ΔΙ.ΠΑ.Ε
P.O BOX 141, T.K. 57400 Σίνδος, Θεσσαλονίκη
+30.2310.013522
info@ecec.ihu.gr

IHU - Alexander Campus
P.O BOX 141, P.C. 57400 Sindos, Thessaloniki
+30.2310.013522
info@ecec.ihu.gr

ECEC IHU © copyright 2021, Digio Digital Marketing digio-logo

Μετάβαση στο περιεχόμενο